Άσκηση ΕΟΔ Αττικής σε συνεργασία με Οδηγούς Βουνού

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την πρώτη συνεργασία της ΕΟΔ Αττικής, με τους Έλληνες Οδηγούς Βουνού και καταξιωμένους εκπαιδευτές ορειβασίας, στον τομέα της ορεινής διάσωσης σε κάθετο πεδίο. Η άσκηση, στην οποία τότε συμμετείχε και η ΕΜΑΚ, είχε πετύχει τους σκοπούς για τους οποίους διοργανώθηκε και ήταν φυσικό να υπάρξουν ευχές για περαιτέρω συνέχιση αυτών των συνεργιών.

Οι ευχές αυτές, ευτυχώς δεν παρέμειναν απλά ευχολόγια, αλλά οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. Έτσι και φέτος, διοργανώθηκε η τρίτη άσκηση μεταξύ της ΕΟΔ Αττικής και Ελλήνων Οδηγών Βουνού.

Πεδίο της άσκησης ήταν το Νότιο Αρμα, ένα πεδίο το οποίο μάλιστα έχει «δώσει» και κάποια ατυχήματα στο παρελθόν. Σενάριο της άσκησης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός δύο μελών μίας σκοινοσυντροφιάς, τα οποία βρίσκονταν κρεμασμένα στα σκοινιά τους, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Επιπροσθέτως υπήρχε και σενάριο για αγνοούμενο άτομο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για εξάσκηση και σε τεχνικές έρευνας.

Στην άσκηση πήραν μέρος πέντε οδηγοί βουνού και πάνω από σαράντα άτομα από την ΕΟΔ Αττικής.

Σύμφωνα με το σενάριο, δημιουργήθηκαν δύο εξαμελείς ομάδες δράσης κάθετου πεδίου, ώστε η μία ομάδα να ανελκύσει το ένα θύμα προς τα πάνω και η άλλη ομάδα να το κατεβάσει στη βάση της ορθοπλαγιάς, χρησιμοποιώντας έτσι δύο διαφορετικές τεχνικές.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στην αυτασφάλεια των διασωστών και επίσης στην σωστή ιατρική εκτίμηση και σταθεροποίηση της κατάστασης των θυμάτων, μέχρι αυτοί να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα υπόλοιπα μέλη της διασωστικής ομάδας, αφενός υποστήριζαν το έργο των ομάδων του κάθετου πεδίου και αφετέρου ερευνούσαν με διαφορετικές μεθόδους την γύρω περιοχή για την εύρεση του αγνοούμενου, αξιοποιώντας φυσικά τις κυνοφιλικές ομάδες της ΕΟΔΑ.

Πεντακόσια περίπου μέτρα από την ορθοπλαγιά, είχε στηθεί ένα κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων, στο οποίο μάλιστα υπήρχε και ζωντανή εικόνα από το σημείο της διάσωσης, χάρη σε μία κάμερα και ένα ασύρματο link. Ετσι όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί μπορούσαν να έχουν εικόνα για τις ενέργειες της διάσωσης, τόσο για επιχειρησιακούς λόγους, όσο και για εκπαιδευτικούς.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της άσκησης τόσο στην έρευνα όσο και στη διάσωση, έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, η άσκηση πέτυχε τους σκοπούς της γιατί συνεχίστηκε η συνεργασία για ανταλλαγή απόψεων και καλύτερη γνωριμία των εμπλεκομένων, τέθηκαν σε εφαρμογή διαδικασίες οργανωμένης διάσωσης, επισημάνθηκε η σημασία της σωστής ιατρικής εκτίμησης στο πεδίο, φάνηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία των διαφορετικών μεθόδων έρευνας και φυσικά για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι η συνεργασία είναι πάντα καλύτερη από τις μίζερες διαφωνίες.

2010 dec 057

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INTREPID

Intrepid

 

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner