Μέλος της ΕΟΔΑ στην κορυφή του Άτλαντα υπέρ των Special Olympics

Η οροσειρά του Άτλαντα απλώνεται σε μήκος 1000km από τον Βορρά προς Νότο στην ΒΔ Αφρική και χωρίζει τα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού από την έρημο Σαχάρα. Αυτό το ξηρό βουνό χαρακτηρίζεται από εκπληκτική ποικιλία τοπίων, που περιλαμβάνουν οροπέδια, βαθειές χαράδρες, ιλιγγιώδη φαράγγια, δαντελωτές πλαγιές και διαβρωμένες κορυφές.

Σε αυτη την κορυφη μετεφερε το μελος της ΕΟΔ Αττικής Γιαννης Παναγιωτόπουλος το μηνυμα των Special Olympics που θα διοργανωθούν το 2011 στην Αθηνα.

atlas

- Η Ελληνική αποστολή (με αρχηγό, τον αρχηγό της πρώτης επιτυχημένης Ελληνικής ανάβασης στο Everest το 2004 Παναγιώτη Κοτρωνάρο) έφτασε μέσω Παρισιού στην Casablanca και από κει οδικώς στο Marrakech (με φόντο τις χιονισμένες κορυφές του Άτλαντα στην "κόκκινη πύλη" όπως την αποκαλούν λόγω των πορφυρών τοίχων των σπιτιών της).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεταφορά οδικώς στο χωριό Imlil, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1750m στις παρυφές του Άτλαντα και θεωρείται το "Chamonix" της βορείου Αφρικής. Εκεί συνάντησε τους ντόπιους οδηγούς που φόρτωσαν μέρος του εξοπλισμού σε μουλάρια, και η αποστολή ξεκίνησε την ανάβαση στον Άτλαντα. Το μονοπάτι στην αρχή διάσχιζε 2-3 παραδοσιακά χωριά και στη συνέχεια ανηφόριζε σε πετρώδες έδαφος, ως το καταφύγιο Mouflon σε υψόμετρο 3.200m, όπου πραγματοποιήθηκε διανυκτέρευση.

Εγερτήριο στις 06.00πμ. Πρωινό στο καταφύγιο και στη συνέχεια ανάβαση με αργό ρυθμό λόγω της επίδρασης του υψομέτρου, στην κορυφή του Άτλαντα.

Η θέα από την ψηλότερη κορυφή της Βορείου Αφρικής ήταν μοναδική! Είναι δύσκολο να μην αισθανθεί κανείς το κάλεσμα της ερήμου, ατενίζοντας από τα 4.167m την απέραντη έρημο Σαχάρα.

- Μετά την κατάβαση η αποστολή αναχώρησε οδικώς για την πόλη Erfound (ανηφορίζοντας το διάσελο Tizi Tichka 2.260m, το ψηλότερο οδικό πέρασμα του Μαρόκου, που ενώνει το Marrakech με την έρημο Sahara περνώντας απο την πόλη Ouarzazate), όπου βρίσκονται οι βορειότεροι αμμόλοφοι της χώρας. Εδώ οι οάσεις εμφανίζονται συχνά ανάμεσα στην άμμο και στην πέτρα. Ο δρόμος διασχίζει κομμάτια πετρο-ερήμου, αλλά και καταπράσινες κοιλάδες με φοίνικες, χωριά Βερβερίνων και αμμοθίνες από κοκκινωπή άμμο. Οι φοίνικες βρίσκονται σε όλες τις οάσεις αλλά ειδικά στην Tafilalt, την περιοχή γύρω από την Erfound, όπου υπάρχει το εντυπωσιακό φοινικόδασος Sahel με περίπου 7.000 δέντρα. Στην Erfound έγινε διάσχιση με τζιπ σε ένα κομμάτι της ερήμου με προορισμό ένα καταυλισμό σκηνών στην έρημο της Merzouga κοντά στους περίφημους κόκκινους αμμόλοφους, όπου η αποστολή διανυκτέρευσε σε τέντες Βερβερίνων.

Πριν την αναχώρησή της για την Ελλάδα, η αποστολή επισκέφτηκε την αρχαία Fes την παλαιότερη αυτοκρατορική πόλη αλλά και την πιο αληθινή και πνευματική. Ξεναγήθηκε στη μεντίνα, τη μεγαλύτερη και την πιο περίπλοκη παλιά πόλη του Μαρόκου αλλά και μια από τις παλαιότερες του κόσμου, η οποία σε μεταφέρει πίσω στο μεσαίωνα.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INTREPID

Intrepid

 

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner