Σεμινάριο Ασφάλειας για Windsurfers

windsurfΗ  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετείχε στο Σεμινάριο Ασφάλειας για windsurfers αλλά και για ολους οσους συμμετέχουν σε θαλάσσιες δραστηριότητες, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, απο την "Windsurf Academy (WA) στο Μικρό Καβούρι" του Θάνου Σακκά, με μεγάλη απήχηση σε ένα τόσο κρίσιμο σεμινάριο. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο συνάδελφου windsurfer (12/12/13), συντάχθηκε η πρώτη στατιστική μελέτη (η όποια αφορούσε τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου) στην ιστορία του εγχώριου windsurf όπου:


(Απόσπασμα από την στατιστική του Θάνου Σακκά)

"Ξεκινώντας από τα απόλυτα βασικά, ο Έλληνας windsurfer δεν γνωρίζει τόσο καλά κολύμπι όσο θα έπρεπε να ξέρει και σχεδόν κανένας δεν φοράει σωσίβιο!
1. Παρόλα αυτά το 68% δηλώνει ότι το επίπεδό του είναι «εξπέρ», κάτι που βέβαια δεν συμβαδίζει με την παντελή έλλειψη βασικών και άλλων εξαιρετικά απαραίτητων γνώσεων.
2. Επιπλέον το 55% δηλώνει ότι η φυσική του κατάσταση είναι αρκετά καλή, κάτι που σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
3. Μόνο το 20% γνωρίζει να κάνει κόμπους
4. Το 56% κάνει windsurf και το χειμώνα
5. Σχεδόν κανένας δεν έχει κινητό τηλέφωνο μαζί του κατα την διάρκεια
6. Σχεδόν κανένας δεν έχει δοχείο νερού μαζί του
7. Το 78% μπαίνει στο νερό λιγότερες από 50 ημέρες το χρόνο, πολύ λίγοι είναι αυτοί που κάνουν πάνω από 10 χρόνια (15%),
8. Μόλις το 19% έχουν κάνει κάποια μαθήματα.
9. Το 94% δεν διδάχθηκε ποτέ μαθήματα διάσωσης και αυτοδιάσωσης και ακόμα πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στην ερώτηση αν γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και μέθοδο ΚΑΡΠΑ.

Κατά τα’ άλλα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το επίπεδό τους είναι γενικά υψηλό ως χρήστες του υγρού στοιχείου….. Πάντως, το πρόσφατο συμβάν ώθησε αρκετο κοσμο στο να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο….. Αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία που συλλεχθήκανε θα μας βοηθήσουν επιτέλους να δούμε με λεπτομέρειες την πραγματική εικόνα του Έλληνα windsurfer, και να δημιουργηθούν σεμινάρια για την σωστή και ασφαλή άσκηση του windsurf."

Απο πλευράς της ομάδας μας:

1. έγινε γνωστό στους παρευρισκόμενους windsurfer το εθελοντικό μας έργο & ο ρόλος μας σε περιστατικά ανάγκης.
2. Ενημερώσαμε για την συνεργασία μας με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. καθώς και η δυνατότητα βοήθειας σε καταστάσεις ανάγκης.  
3. συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία της ομάδας μας και Windsurf Academy/Ε.ΝΑ.ΑΚ. σε περιστατικά με ενσωμάτωση ναυαγοσωστών & φουσκωτών τους στην επιχειρησιακή δύναμη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής.

Ελπίζουμε στην ανάπτυξη μίας νέας ουσιαστικής συνεργασίας έτσι ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί στον σκοπό της διάσωσης.
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INTREPID

Intrepid

 

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner