Εκπαίδευση απο την Αυστριακή Bergrettung

Την ημέρα του Πάσχα αναχώρησε για την Αυστρία μια ομάδα εθελοντών της ΕΟΔ προκειμένου να εκπαιδευτεί στις τελευταίες εξελίξεις για την έρευνα και διάσωση σε χιονοστιβάδες.

Η εκπαίδευση έγινε δυνατή κατόπιν συνάντησης και συνεννόησης με τον υπεύθυνο της ομάδας έρευνας και διάσωσης όλης της περιοχής του Τιρόλου (Bergrettungdienst Tirol), στο διεθνές συνέδριο ορεινής διάσωσης της ICAR (International Commitee for Alpine Rescue).

Ετσι λοιπόν από τις 4 έως τις 9 Απριλίου, 5 διασώστες από την Αθήνα και 4 από την Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στην ορεινή περιοχή της Silvretta και παρακολούθησαν μία πολύ ειδικευμένη εκπαίδευση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Παρουσιάστηκαν όλες οι μοντέρνες μέθοδοι για τον εντοπισμό των θυμάτων, αλλά και τον σωστό απεγκλωβισμό τους και την απαραίτητη περίθαλψη, σε ρεαλιστικές σχεδόν συνθήκες, σε ένα κατάλευκο από χιόνι ορεινό τοπίο, γύρω από το αυστριακό εκπαιδευτικό κέντρο στο καταφύγιο Jamtal. Οι Αυστριακοί εκπαιδευτές είναι ιδιαίτεροι γνώστες του αντικειμένου, αφού κάθε χρόνο έχουν πάνω από 100 ανθρώπους που εμπλέκονται σε χιονοστιβάδες.


Αν και το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην Ελλάδα, παρόλα αυτά η εκπαίδευση αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και γενικότερα χρήσιμη, διότι υπάρχουν και στην Ελλάδα χιονοστιβάδες αφενός και αφετέρου όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει και γνωρίζει τις ομορφιές των ελληνικών βουνών το χειμώνα, κάνοντας σκι εκτός πίστας η πεζοπορώντας.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner