Εκπαιδευτική Επίσκεψη ΤΑΚ

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του Τομέα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Τη 18μελή ομάδα υποδέχθηκε ο καθηγητής κ. Χάρης Μουζάκης, ο οποίος πραγματοποίησε σεμινάριο για την αυτοπροστασία έναντι σεισμού βάσει των γνώσεων των πολιτικών μηχανικών, για την αντοχή των υλικών και τη στατικότητα των κτηρίων, για τον τρόπο κατάρρευσης κλπ και έδωσε συμβουλές προσαρμοσμένες στη διασωστική δράση.

Στη συνέχεια η ομάδα μετέβη στο αμφιθέατρο, όπου ο διευθυντής κ. Κων/νος Σπυράκος έκανε ενημέρωση για τα σεισμικά φαινόμενα και παρουσίασε τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, τις έρευνες και τα πειράματα που γίνονται σε αυτό. Κατόπιν η ομάδα οδηγήθηκε στο εργαστήριο και χωρίστηκε σε δύο υπό-ομάδες που συμμετείχαν σε άσκηση ετοιμότητας στον προσομοιωτή σεισμικών δονήσεων. Η δόνηση που ένιωσαν τα μέλη των ομάδων ήταν αντίστοιχη με αυτή της Κεφαλονιάς (επιτάχυνση 0,8 G).

Στο εργαστήριο αυτό διεξάγονται ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επίσης, πολλές μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης το επιλέγουν για να δοκιμάσουν αντοχές υλικών, κατασκευών κλπ. Εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, είναι μία καταξιωμένη προσπάθεια που πρεσβεύει τη χώρα μας.

Ο Τομέας Αντιμετώπισης Καταστροφών έχει ενεργή δράση στην έρευνα και διάσωση σε μεγάλης έκτασης φυσικές καταστροφές καθώς και σε αντίστοιχα αστικά συμβάντα. Οι θεωρητικές εκπαιδεύσεις ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες, ενώ οι συνεχείς πρακτικές εκπαιδεύσεις και εξασκήσεις αυξάνουν την ικανότητα και την ετοιμότητα της ομάδας για να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε τυχόν ανάλογα περιστατικά. Οι εκπαιδεύσεις λαμβάνουν χώρα σε ειδικά πεδία που προσομοιάζουν τις πραγματικές συνθήκες τέτοιων γεγονότων.

Υπεύθυνος Τομέα Αντιμετώπισης Καταστροφών

Δημήτρης Αναστόπουλος

Επιτροπή Σχεδιασμού & Επιχειρήσεων ΕΟΔ Αττικής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner