Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές - Automated External Difibrilator (AED)

Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές - Automated External Difibrilator (AED) ,

είναι εκλεπτυσμένες, αυτοματοποιημένες και αξιόπιστες συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν φωνητικές και οπτικές οδηγίες για να καθοδηγούν τους ανειδίκευτους διασώστες και τους επαγγελματίες υγείας με στόχο την προσπάθεια ασφαλούς απινίδωσης σε θύματα με καρδιακή ανακοπή.

Οι AED έχουν περιγραφεί ως «..το σπουδαιότερο, μετά από την εμφάνιση της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), επίτευγμα στη θεραπεία της καρδιακής ανακοπής από κοιλιακή μαρμαρυγή .»

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά, τη χωρητικότητα των μπαταριών και το λογισμικό για την ανάλυση των καρδιακών αρρυθμιών, έχουν επιτρέψει την παραγωγή σχετικά φθηνών, αξιόπιστων και εύκολων στη χρήση, φορητών απινιδωτών.

Αναλυτικότερα, είναι μία συσκευή βάρους περί τα δύο κιλά που έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να χορηγήσει εάν είναι απαραίτητο απινίδωση (ηλεκτρικό ρεύμα με συγκεκριμένη κυμματομορφή) σε θύμα καρδιακής ανακοπής.

Λόγω του ηλεκτρονικού υπολογιστή που περιέχει είναι σχεδόν αδύνατον να χορηγήσει απινίδωση σε ασθενή που δε χρειάζεται (ειδικότητα διάγνωσης απινιδώσιμου καρδιακού ρυθμού σχεδόν 100%) και έτσι ο χρήστης δε χρειάζεται να είναι ιατρός.

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια απινίδωσης είναι η μοναδική και σημαντικότερη θεραπεία της καρδιακής ανακοπής από κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία. Για κάθε λεπτό που χάνεται χωρίς αντιμετώπιση (απινίδωση) η επιβίωση μειώνεται κατά 7 - 10%, ενώ με τη χρήση του AED μπορούν να σωθούν περισσότεροι από 30% όσων έχουν υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Γι' αυτό το λόγο και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (ERC Guidelines 2005) για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση προτείνουν ανάμεσα στα άλλα ότι, Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής πρέπει να διατίθεται όταν δε μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας σε λιγότερο από 5 λεπτά .

Ήδη στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INTREPID

Intrepid

 

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner