Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής με μια ματιά

Η  ΕΟΔΑ είναι μια ομάδα κοινωνικά ευαισθητοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν το χρόνο, την εμπειρία, τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους σε περίπτωση ανάγκης. Αριθμεί περί τα 500 μέλη.

Είναι ανεξάρτητος φορέας ή ανήκει κάπου; Πως διοικείται;

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής είναι  ένα ανεξάρτητο σωματείο με δικό του καταστατικό και Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση.


Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αριθμός μητρώου 12/2001

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται;

Η  ΕΟΔΑ ενεργοποιείται προκειμένου  να βοηθήσει όσους χρειάζονται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις όπως:

 •   Σε καταστάσεις  έκτακτης ανάγκης και Μαζικών Καταστροφών
 •   Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από  ακραία καιρικά φαινόμενα
 •   Έρευνα και Διάσωση σε Ορεινό πεδίο
 •   Έρευνα & Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο
 •   Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 • Που και πότε μπορώ να σας βρω;

  Τα γραφεία μας (Δημοκρατίας 59, Π. Φάληρο) είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη 20.00 με 22.00 και είναι το σημείο συνάντησης των μελών. Εδώ μπορεί να πληροφορηθεί κανείς αναλυτικότερα για μας. Το τηλέφωνό μας είναι το 2103613320 αλλά εδώ θα βρείτε κάποιον συνήθως  τις Τετάρτες. Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο επιχειρησιακό κινητό τηλέφωνο 6936868994.

  Όταν συναντιέστε τις Τετάρτες τι κάνετε;

  Οι  συναντήσεις μας έχουν ποικίλο χαρακτήρα. Κατ' αρχάς είναι αφορμή για να  βρεθούμε μεταξύ μας, να κουβεντιάσουμε, είναι όμως και ευκαιρία για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε θέματα χρήσιμα στη διάσωση. Έτσι περίπου κάθε 2η Τετάρτη υπάρχει ειδική παρουσίαση (θεωρητική ή πρακτική) την οποία μπορεί κανείς ελεύθερα να παρακολουθήσει.

  Τι χρειάζεται για να γίνω μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής:

  Αρχικά χρειάζετε να θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου και τον όποιο χρόνο σου εθελοντικά.
  Εφόσον ενδιαφέρεσε για το σωματείο μας και συμφωνείς με τους στόχους και σκοπούς μας. Επισκέψου τα γραφεία μας κάποια Τετάρτη απο τις 20:00 μέχρι τις 22:00, όπου μέλος της ομάδας μας θα σε ενημερώσει και συζητήσει μαζί σου τις όποιες απορίες σου.
  Αν η απόφαση σου είναι θετική τότε για να γίνεις μέλος θα χρειαστεί:

  • να συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής στα γραφεία μας
  • να καταβάλεις την ετήσια συνδρομή.
  • μία πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας (δεχόμαστε και σε ηλεκτρονική μορφή 354x472 pixels)
  • φωτοαντίγραφα απο πτυχία/βεβαιώσεις σχολών όπως ορειβασίας/αναρρίχησης/canyoning/σπηλαιολογίας/καταδύσεων/πρώτων βοηθειών/διαχείρησης κρίσεων.
  • και να έχεις την ταυτότητα μαζί σου.

  Για τα νέα μέλη το ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων

  Για όποια απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας

  Υπάρχει ειδική εκπαίδευση για να γίνει κάποιος διασώστης;

  Η συμμετοχή στις δράσεις αλλά και η παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων είναι η βασική προϋπόθεση προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα μέλος επιχειρησιακό. Πρόκειται για μια εισαγωγή στο ευρύτατο πεδίο γνώσεων που απαιτείται προκειμένου να είναι κάποιος χρήσιμος σε περίπτωση περιστατικού.


  Ακολουθούν άλλες ειδικές εκπαιδεύσεις, με Έλληνες και ξένους εκπαιδευτές, όπως π.χ. εκπαίδευση σε Α' Βοήθειες, χωρισμένες στους τομείς δραστηριοποίησης της ΕΟΔΑ και  σε βαθμίδες ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο  των συμμετεχόντων.


  Ιδιαίτερη εκπαιδευτική βαρύτητα έχουν και οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο καθώς δίνουν τη δυνατότητα προσομοίωσης με περιστατικά και κρατούν τους εθελοντές σε ετοιμότητα.


  Ασφαλώς όμως αξιοποιούνται οι ατομικές γνώσεις κάθε μέλους, επομένως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα μέλη που έχουν ασχοληθεί με το «βουνό» ή τη «θάλασσα» και έχουν σχετικά πτυχία.

  Αν γίνω μέλος πρέπει να είμαι πάντα διαθέσιμος/η;

  Δεδομένου ότι τα μέλη είναι αποκλειστικά εθελοντές είναι απίθανο να είναι πάντα διαθέσιμα. Ο χρόνος που θα αφιερώσει όμως ο καθένας συντελεί άμεσα στη διασωστική του ετοιμότητα. Απαραίτητο παρ' όλα αυτά θεωρείται να ανταποκριθεί κάποιος στο κάλεσμα δηλώνοντας διαθεσιμότητα ή αδυναμία προσέλευσης.

  Είμαι 55 χρονών μήπως είμαι πολύ μεγάλος/η;

  Στην ομάδα δεν υπάρχει όριο ηλικίας η μόνη προϋπόθεση είναι η διάθεση για προσφορά. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς σε μια εθελοντική οργάνωση αν δεν επιθυμεί να «πάρει τα βουνά»!

  Πόσες μέρες το μήνα πρέπει να διαθέτω;

  Τα γραφεία μας είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη 20.00 με 22.00 και είναι το σημείο συνάντησης των μελών. Οι εκπαιδεύσεις & ασκήσεις που πραγματοποιούνται απασχολούν τα μέλη μας 1-2 Σαββατοκύριακα το μήνα. Ενώ παρακολούθηση αυτή δεν θεωρείται υποχρεωτική, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει οικειότητα & εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών κι εξοικείωση με τον εξοπλισμό, επομένως όσο περισσότερο συμμετέχει κανείς τόσο συντομότερα  θα γίνει χρήσιμος.

  Forum της ομάδας μας

  Σε καθημερινή βάση υπάρχει ενημέρωση μέσω του forum, το οποίο λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ενημέρωσης για τη διασωστική επικαιρότητα και την εσωτερική ζωή της ομάδας. Το forum είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών και αποκλειστικά για χρήση αυτών .

  Χρειάζομαι δικό μου εξοπλισμό;

  Η ΕΟΔΑ  διαθέτει τεχνικό ομαδικό εξοπλισμό (ασυρμάτους, σχοινιά, φορεία,  κλπ) που αξιοποιείται σε εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και περιστατικά όμως τα μέλη πρέπει να διαθέτουν τον ατομικό εξοπλισμό τους,  που αποτελείται κυρίως από μη δανειζόμενα είδη ένδυσης & διαβίωσης (π.χ. άρβυλα, υπνόσακο κλπ). Ασφαλώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάποιος διαθέτει ατομικό τεχνικό εξοπλισμό (π.χ. κράνος, ζώνη αναρρίχησης κλπ) χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση.

  Από πού προέρχονται οι οικονομικοί πόροι της ΕΟΔΑ;

  Οι οικονομικοί πόροι της ομάδας προέρχονται κυρίως από τις συνδρομές των μελών της, οι οποίες ενισχύονται εκάστοτε από χορηγίες, εκδηλώσεις & δωρεές ιδιωτών. Επίσης προέρχονται από περιορισμένη παροχή εξοπλισμού από τη Γ.Γ.Π.Π.

  Που διατίθενται τα έσοδα;

  Τα έσοδα της ΕΟΔΑ διατίθενται κυρίως για:

  •    την κάλυψη εξόδων επιχειρήσεων
  •    την αγορά επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού
  •    τη χρηματοδότηση εκπαιδεύσεων
  •    την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων
  •    την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων που προωθούν τους σκοπούς της
  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
  IKAR-CISA
  International Maritime Rescue Federation
  INSARAG
  IRO DOGS

  Αφιέρωμα:

  Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

  Ενημερωτικά Δελτία

  Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
  Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

  Choose Language

  Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

  CURSOR logo small

   

  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  FASTER logo small

   

  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  INGENIOUS logo small

   

   Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  INTREPID

  Intrepid

   

   

  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  blood Donor

  Scent EODA

  Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

  AlertW

  112 logo eng

  amber banner