Ιστορία


"Και εγένετο η Ομάδα Διάσωσης……!"

Η ΕΟΔ είναι ‘’παιδί’’ του βουνού.

 Η ιστορία της ξεκινάει ανεπίσημα στα μέσα της δεκαετίας του '70 από μια παρέα ορειβατών της Βόρειας Ελλάδας. Τα σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα εκείνης  της εποχής καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας, μιας ομάδας που να είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστική και εξειδικευμένη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης στο ορεινό πεδίο.

  Χρόνια αργότερα, η παρέα έχει μεγαλώσει.  Στελεχώνεται πλέον από έμπειρους ορειβάτες, γιατρούς, εκπαιδευτές και άτομα με μεγάλη εμπειρία σε διάφορα πεδία. Κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες οργανωμένες επιχειρήσεις κι εκπαιδεύσεις, η ομάδα συστήνεται πλέον και επίσημα το 1994, χρονιά  που υπήρξε ‘’σταθμός’’ και ορόσημο στην ιστορία και την έως σήμερα  διαδρομή της ΕΟΔ.

 Γρήγορα δημιουργούνται και αναπτύσονται πυρήνες δράσης, σε αρκετούς νομούς της χώρας. Η συμμετοχή εθελοντών στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Αθήνας, το 1999, κάνει εμφανή την ανάγκη επισημοποίησης της ομάδας και στην Αττική. Σύντομα ιδρύεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής» με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον συγχωρεμένο Χρήστο Μπαρούχα.

 Από τότε η ομάδα μας συνεχώς αναπτύσσεται. Οι δραστηριότητές της έχουν επεκταθεί πέρα από το χερσαίο τομέα, στις μεγάλες σε έκταση φυσικές καταστροφές και στον τομέα του υγρού στοιχείου. Μέλος του δικτύου Eθελοντικών Oργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (με αριθμό μητρώου 12/2001) συνεργεί επικουρικά προς τους επίσημους κρατικούς φορείς Έρευνας και Διάσωσης.
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INTREPID

Intrepid

 

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INTREPID της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner