newsΤα νέα μας..

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου

Μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου 2016 αναδείχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν προέκυψε η ακόλουθη σύνθεση:

 • Πρόεδρος: Χρυσανθόπουλος Σπυρίδων
 • Αντιπρόεδρος: Ασαργιωτάκης Ζαχαρίας
 • Γενική Γραμματέας: Μαντέλη Αγγελική-Ρεγγίνα
 • Ταμίας: Γλιγλίνος Δημήτριος
 • Ειδικός Γραμματέας: Βερνάρδος Στυλιανός
 • Μέλος: Κωστοπούλου Γεωργία
 • Μέλος: Λύκος Γεράσιμος

Εκπαίδευση

 

training 1Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων η ιδανική σύσταση μιας ομάδας Έρευνας και Διάσωσης απαρτίζεται αποκλειστικά από ορειβάτες, δύτες, γιατρούς, νοσηλευτές και άτομα με παρόμοιες ειδικότητες. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής όμως έχει ανάγκη οποιονδήποτε έχει διάθεση να αφιερώσει μέρος του ελεύθερου χρόνου του, ανεξαρτήτως πείρας και ειδικοτήτων. Η συνεχής εκπαίδευση μέσω των μηχανισμών και των διαδικασιών της ομάδας είναι αυτή που θα βοηθήσει τα μέλη της να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνται εσωτερικά σε ετήσια βάση, συνιστά ένα από τα κυριότερα εφόδια του νέου μέλους για τη συμμετοχή του στις δράσεις της ομάδας. Επιγραμματικά κάποια από τα θέματα που δε λείπουν από τα σεμινάρια είναι: δομή και σχέδιο δράσης της ομάδας μας, ασφάλεια στο βουνό, κίνδυνοι στη διάσωση, εμπειρική μετεωρολογία, Πρώτες βοήθειες, προσανατολισμός, τηλεπικοινωνίες, τρόποι έρευνας, τεχνικές χειρισμών σχοινιών και κόμποι για την διάσωση και άλλα πολλά, έχοντας πάντα ως βασική αρχή την προτεραιότητα της ασφάλειας του διασώστη.training 2

Η ομάδα μας ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις που αφορούν τους Επιχειρησιακούς Τομείς δράσης της και για το λόγο αυτό παρακολουθεί εκπαιδεύσεις και συνέδρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, όλα τα μέλη της εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό επίπεδο με τη μορφή σεμιναρίων, παρουσιάσεων και συζητήσεων - που λαμβάνουν χώρα στα γραφεία της ομάδας τουλάχιστον δύο φορές το μήνα -όσο και σε πρακτικό, με συχνές εξασκήσεις και ασκήσεις, προσομοιώνοντας πραγματικά περιστατικά.

Για τη συμμετοχή στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη η εγγραφή στην ΕΟΔΑ και η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής  είτε με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλύτερα στην παρακάτω φόρμα.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για τα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής με μια ματιά

Η  ΕΟΔΑ είναι μια ομάδα κοινωνικά ευαισθητοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν το χρόνο, την εμπειρία, τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους σε περίπτωση ανάγκης. Αριθμεί περί τα 500 μέλη.

Είναι ανεξάρτητος φορέας ή ανήκει κάπου; Πως διοικείται;

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής είναι  ένα ανεξάρτητο σωματείο με δικό του καταστατικό και Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση.


Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αριθμός μητρώου 12/2001

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται;

Η  ΕΟΔΑ ενεργοποιείται προκειμένου  να βοηθήσει όσους χρειάζονται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις όπως:

 •   Σε καταστάσεις  έκτακτης ανάγκης και Μαζικών Καταστροφών
 •   Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από  ακραία καιρικά φαινόμενα
 •   Έρευνα και Διάσωση σε Ορεινό πεδίο
 •   Έρευνα & Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο
 •   Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 • Που και πότε μπορώ να σας βρω;

  Τα γραφεία μας (Αγοναρίδου 10 -12, Ν. Κόσμος) είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη 20.00 με 22.00 και είναι το σημείο συνάντησης των μελών. Εδώ μπορεί να πληροφορηθεί κανείς αναλυτικότερα για μας. Το τηλέφωνό μας είναι το 2103613320 αλλά εδώ θα βρείτε κάποιον συνήθως  τις Τετάρτες. Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο επιχειρησιακό κινητό τηλέφωνο 6936868994.

  Όταν συναντιέστε τις Τετάρτες τι κάνετε;

  Οι  συναντήσεις μας έχουν ποικίλο χαρακτήρα. Κατ' αρχάς είναι αφορμή για να  βρεθούμε μεταξύ μας, να κουβεντιάσουμε, είναι όμως και ευκαιρία για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας πάνω σε θέματα χρήσιμα στη διάσωση. Έτσι περίπου κάθε 2η Τετάρτη υπάρχει ειδική παρουσίαση (θεωρητική ή πρακτική) την οποία μπορεί κανείς ελεύθερα να παρακολουθήσει.

  Τι χρειάζεται για να γίνω μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής:

  Αρχικά χρειάζετε να θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου και τον όποιο χρόνο σου εθελοντικά.
  Εφόσον ενδιαφέρεσε για το σωματείο μας και συμφωνείς με τους στόχους και σκοπούς μας. Επισκέψου τα γραφεία μας κάποια Τετάρτη απο τις 20:00 μέχρι τις 22:00, όπου μέλος της ομάδας μας θα σε ενημερώσει και συζητήσει μαζί σου τις όποιες απορίες σου.
  Αν η απόφαση σου είναι θετική τότε για να γίνεις μέλος θα χρειαστεί:

  • να συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής στα γραφεία μας
  • να καταβάλεις την ετήσια συνδρομή.
  • μία πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας (δεχόμαστε και σε ηλεκτρονική μορφή 354x472 pixels)
  • φωτοαντίγραφα απο πτυχία/βεβαιώσεις σχολών όπως ορειβασίας/αναρρίχησης/canyoning/σπηλαιολογίας/καταδύσεων/πρώτων βοηθειών/διαχείρησης κρίσεων.
  • και να έχεις την ταυτότητα μαζί σου.

  Για τα νέα μέλη το ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων

  Για όποια απορία παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας

  Υπάρχει ειδική εκπαίδευση για να γίνει κάποιος διασώστης;

  Η συμμετοχή στις δράσεις αλλά και η παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων είναι η βασική προϋπόθεση προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα μέλος επιχειρησιακό. Πρόκειται για μια εισαγωγή στο ευρύτατο πεδίο γνώσεων που απαιτείται προκειμένου να είναι κάποιος χρήσιμος σε περίπτωση περιστατικού.


  Ακολουθούν άλλες ειδικές εκπαιδεύσεις, με Έλληνες και ξένους εκπαιδευτές, όπως π.χ. εκπαίδευση σε Α' Βοήθειες, χωρισμένες στους τομείς δραστηριοποίησης της ΕΟΔΑ και  σε βαθμίδες ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο  των συμμετεχόντων.


  Ιδιαίτερη εκπαιδευτική βαρύτητα έχουν και οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο καθώς δίνουν τη δυνατότητα προσομοίωσης με περιστατικά και κρατούν τους εθελοντές σε ετοιμότητα.


  Ασφαλώς όμως αξιοποιούνται οι ατομικές γνώσεις κάθε μέλους, επομένως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα μέλη που έχουν ασχοληθεί με το «βουνό» ή τη «θάλασσα» και έχουν σχετικά πτυχία.

  Αν γίνω μέλος πρέπει να είμαι πάντα διαθέσιμος/η;

  Δεδομένου ότι τα μέλη είναι αποκλειστικά εθελοντές είναι απίθανο να είναι πάντα διαθέσιμα. Ο χρόνος που θα αφιερώσει όμως ο καθένας συντελεί άμεσα στη διασωστική του ετοιμότητα. Απαραίτητο παρ' όλα αυτά θεωρείται να ανταποκριθεί κάποιος στο κάλεσμα δηλώνοντας διαθεσιμότητα ή αδυναμία προσέλευσης.

  Είμαι 55 χρονών μήπως είμαι πολύ μεγάλος/η;

  Στην ομάδα δεν υπάρχει όριο ηλικίας η μόνη προϋπόθεση είναι η διάθεση για προσφορά. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς σε μια εθελοντική οργάνωση αν δεν επιθυμεί να «πάρει τα βουνά»!

  Πόσες μέρες το μήνα πρέπει να διαθέτω;

  Τα γραφεία μας είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη 20.00 με 22.00 και είναι το σημείο συνάντησης των μελών. Οι εκπαιδεύσεις & ασκήσεις που πραγματοποιούνται απασχολούν τα μέλη μας 1-2 Σαββατοκύριακα το μήνα. Ενώ παρακολούθηση αυτή δεν θεωρείται υποχρεωτική, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει οικειότητα & εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών κι εξοικείωση με τον εξοπλισμό, επομένως όσο περισσότερο συμμετέχει κανείς τόσο συντομότερα  θα γίνει χρήσιμος.

  Forum της ομάδας μας

  Σε καθημερινή βάση υπάρχει ενημέρωση μέσω του forum, το οποίο λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ενημέρωσης για τη διασωστική επικαιρότητα και την εσωτερική ζωή της ομάδας. Το forum είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών και αποκλειστικά για χρήση αυτών .

  Χρειάζομαι δικό μου εξοπλισμό;

  Η ΕΟΔΑ  διαθέτει τεχνικό ομαδικό εξοπλισμό (ασυρμάτους, σχοινιά, φορεία,  κλπ) που αξιοποιείται σε εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και περιστατικά όμως τα μέλη πρέπει να διαθέτουν τον ατομικό εξοπλισμό τους,  που αποτελείται κυρίως από μη δανειζόμενα είδη ένδυσης & διαβίωσης (π.χ. άρβυλα, υπνόσακο κλπ). Ασφαλώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάποιος διαθέτει ατομικό τεχνικό εξοπλισμό (π.χ. κράνος, ζώνη αναρρίχησης κλπ) χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση.

  Από πού προέρχονται οι οικονομικοί πόροι της ΕΟΔΑ;

  Οι οικονομικοί πόροι της ομάδας προέρχονται κυρίως από τις συνδρομές των μελών της, οι οποίες ενισχύονται εκάστοτε από χορηγίες, εκδηλώσεις & δωρεές ιδιωτών. Επίσης προέρχονται από περιορισμένη παροχή εξοπλισμού από τη Γ.Γ.Π.Π.

  Που διατίθενται τα έσοδα;

  Τα έσοδα της ΕΟΔΑ διατίθενται κυρίως για:

  •    την κάλυψη εξόδων επιχειρήσεων
  •    την αγορά επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού
  •    τη χρηματοδότηση εκπαιδεύσεων
  •    την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων
  •    την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων που προωθούν τους σκοπούς της

  Κυνοφιλική Ομάδα

  ΟΙ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Δ.Α

   

  Η Ε.Ο.Δ.Α. στην διαρκή προσπάθειά της για προσφορά σημαντικού κοινωνικού έργου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις δραστηριότητές της στην Έρευνα & Διάσωση, διαθέτει και ένα σημαντικό αριθμό κυνοφιλικών ομάδων SAR, οι οποίες διοικητικά και επιχειρησιακά υπάγονται σε αυτήν. Κάθε κυνοφιλική ομάδα αποτελείται από έναν εξειδικευμένο σκύλο Έρευνας & Διάσωσης και τον χειριστή του και φέρει το όνομα του σκύλου, πχ Ομάδα Αργώ, Ομάδα Κάρλος, Ομάδα Εστρέγια κλπ

  Οι Ομάδες αυτές, αφού παρακολουθήσουν ανελλιπώς τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται από την ΕΟΔΑ, εξετάζονται από διεθνή κριτή, ο οποίος πιστοποιεί τις διασωστικές ικανότητες των Ομάδων αυτών, καθιστώντας τες με αυτόν τον τρόπο επιχειρησιακά ικανές.

  Επειδή η Έρευνα & Διάσωση με σκύλους απαιτεί εξειδίκευση ανάλογη με το πεδίο και τις συνθήκες της κάθε έρευνας, στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ε.Ο.Δ.Α μαθητεύουν και αποφοιτούν μετά από εξέταση σκύλοι και χειριστές των παρακάτω διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικοτήτων:

   

  • Tracking Dog-Σκύλος Ιχνηλάτης

   

  Ο σκύλος αυτής της ειδικότητας ερευνά για συγκεκριμένο αγνοούμενο άτομο, του οποίου η χαρακτηριστική οσμή έχει δοθεί στο σκύλο από ένα ρούχο, ένα παπούτσι ή άλλο αντικείμενο που φέρει την μυρωδιά του. Ο σκύλος θα ξεχωρίσει αυτήν την οσμή και μόνο, έστω κι αν υπάρχουν πολλές άλλες και θα την ακολουθήσει σε όλη την διαδρομή που κάλυψε ο αγνοούμενος, μέχρι τον τελικό εντοπισμό του. Η έρευνα με σκύλο Ιχνηλάτη διενεργείται νύχτα ή μέρα και με όλες τις καιρικές συνθήκες, εξαιρουμένης της χιονόπτωσης άνω των 40 εκατοστών και της παρατεταμένης καταιγίδας. Η παλαιότητα των ιχνών δεν πρέπει να ξεπερνάει τις πέντε ημέρες το πολύ.

   

  • DisasterDog-Σκύλος Μαζικών Καταστροφών ή Ερειπίων

   

  Αυτός ο σκύλος ερευνά για ενδείξεις ζωής σε κατακρημνισμένα κτήρια ή φερτά υλικά και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παγιδευμένων επιζώντων από καταστροφικό σεισμό, από κατολίσθηση και από χιονοστιβάδα. Ευνοήτως η έρευνα αυτή πρέπει να διεξάγεται το ταχύτερο δυνατό μετά την καταστροφή, επειδή ο χρόνος κυλάει σε βάρος των πιθανών επιζώντων. Η μέθοδος, η τεχνοτροπία και το σύστημα Αγωγής των σκύλων που παρέχονται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ε.Ο.Δ.Α., συνάδουν απόλυτα με τα πλέον σύγχρονα αντίστοιχά τους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα οι κυνοφιλικές μας ομάδες να μπορούν να συνεπιχειρούν με τις αντίστοιχές τους άλλων χωρών.

  Τέλος και εκ του περιττού αναφέρουμε ότι οι σκύλοι καθ? όλη την διάρκεια της αγωγής τους δεν δέχονται κανενός είδους βία ή κακομεταχείριση και αντιμετωπίζονται από τους χειριστές τους με σεβασμό και αγάπη.

   

  tourkia img 1217 1 resize

  Υποστηρικτές και Χορηγοί

  Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ακόμα, μια ακριβή και πολυέξοδη υπόθεση για όσους θέλουν να προσφέρουν πραγματικό και ουσιαστικό έργο. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής εδώ και χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους κινδυνεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς όμως ποτέ να ζητήσει κανένα οικονομικό όφελος ως αντάλλαγμα. Η επιτυχία κάθε επιχείρησης διάσωσης είναι η ανταμοιβή μας.
  Στην προσπάθειά μας για άμεση ανταπόκριση στην επόμενη κρίση που θα ξεσπάσει κάπου στον πλανήτη, αλλά και για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουμε ανάγκη και τη δική σας υποστήριξη.

  Από το 1999, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής αναπτύσσεται σταθερά, με στρατηγική και όραμα.

  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής ως Μη Κερδοσκοπική Εθελοντική/Οργάνωση βασίζεται στην οικονομική υποστήριξη των μελών της υπό τη μορφή της ετήσιας συνδρομής και στις χορηγίες ευαισθητοποιημένων πολιτών, για τη διεκπεραίωση του έργου της.

  Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε και εσείς στον εθελοντικό μας σκοπό, αυτό μπορεί να γίνει είτε καταθέτοντας ένα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον αριθμό του λογαριασμού τραπέζης της ομάδας μας, είτε προσφέροντας χρήσιμο εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις μας.

   

  ALPHA BANK: 147002002005622

  IBAN: GR87 0140 1420 1470 0200 2005 622

   

  Δίπλα μας στάθηκαν αρκετοί που αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια μας. Ευχαριστούμε τους χορηγούς και συνεργάτες μας, που έμπρακτα στηρίζουν το έργο και της δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής και ελπίζουμε να συνεχίσουν να μας παρέχουν την αμέριστη υλική και ηθική συμπαράστασή τους.

  Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε κι εσείς υποστηρικτές (χορηγοί) της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, πατήστε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

   


   

   

   


   

  SNF Logo 
  MSFT logo png2
  hss
  vanrent LOGO
  idrima-anna-maria astir
   
  dias
  HILTI Logo RGB copy Active Point Logo tif 2010-07-02 copy
   Clean Green Logo
    index logo elastrak
   STOP AEBE
    Logo Telchines
     
     
     

  Υποκατηγορίες

  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
  IKAR-CISA
  International Maritime Rescue Federation
  INSARAG
  IRO DOGS

  Αφιέρωμα:

  Ενημερωτικά Δελτία

  Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
  Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

  Choose Language

  Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

  blood Donor

  AlertW

  112 logo eng

  amber banner