Χρήσιμες Συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για όσους "παίρνουν τα βουνά"

Τα βουνά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.Οι ακόλουθες σημειώσεις καλύπτουν τις ελάχιστες προφυλάξεις αν θέλει κάποιος να αποφύγει τραυματισμό ή να χαθεί ώστε έτσι να επιβαρύνει και να βάζει σε κίνδυνο και άλλους εκτός από τον ίδιο.

 

Ρουχισμός

Αυτός θα πρέπει να είναι πολύχρωμος, ζεστός, αντιανεμικός και αδιάβροχος.

Να φοράτε κατάλληλες μπότες με αντιολισθητική σόλα. Πάρτε επιπλέον ρουχισμό και ίσως και ένα καπέλο και γάντια. Κάνει πάντα περισσότερο κρύο στις κορυφές. Τροφή

Εκτός των συνηθισμένων σάντουιτς, πάρτε σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή παρόμοια που αποκαθιστούν την ενέργεια γρήγορα. Αν δεν τα χρειασθείτε εσείς οι ίδιοι, ίσως κάποιος άλλος. έχετε πάντα νερό το καλοκαίρι.

 

Εξοπλισμός

Εδώ πρέπει να περιλαμβάνονται χάρτης, πυξίδα και τουλάχιστον ένα αξιόπιστο ρόλοι σε κάθε ομάδα(στο οποίο μπορείς να βασιστείς).Μια σφυρίχτρα, φακός και ανταλλακτικές μπαταρίες και λάμπες, και σε χειμερινές συνθήκες ένα πιολέ και αλουμινοκουβέρτα είναι απαραίτητα. Οι αναρριχητές παρακαλούνται θερμά να φοράνε κράνη.

 

Ομάδες

Αν είστε σε ομάδα βεβαιωθείτε ότι οι αρχηγοί των επιμέρους ομάδων είναι πεπειραμένοι. Μην αφήνετε ένα δυο άτομα πίσω να ξεκουραστούν και να σας προλάβουν αργότερα. Να προσέχετε ιδιαίτερα τους νεότερους και πιο αδύναμους στα επικίνδυνα σημεία. Αν προτιμάτε να πάτε μόνοι να είστε πολύ προσεκτικοί συνεχώς! Ενημερώστε για την πορεία σας και μείνετε σε αυτήν όσο περισσότερο γίνεται.

 

Επείγοντα

Μην πιέζετε τις καταστάσεις αν οι συνθήκες είναι εναντίον σας ? γυρίστε πίσω ακόμα και αν αυτό χαλάει τα σχέδια σας. Μάθετε πρώτες βοήθειες και κρατήστε ζεστούς τους τραυματισμένους και εξασθενημένους μέχρι να έρθει βοήθεια. Ειδοποιήστε τις ομάδες διάσωσης και τις Αρχές για βοήθεια το συντομότερο δυνατό και αναφέρατε αλλαγές στην διαδρομή ή στο πρόγραμμα, αν σας περιμένει κάποιος.

 

 

Κινητά τηλέφωνα

Μην βασίζεστε στα κινητά τηλέφωνα ότι θα μπορέσουν να σας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Το να έχετε σήμα θα είναι περισσότερο τύχη παρά οτιδήποτε άλλο. Η Ομάδα Διάσωσης έχει εμπειρία σχετικά με κλήσεις από κινητά τηλέφωνα και ενώ είναι άριστα όταν λειτουργούν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε άσχημα. Ακόμα και μετακίνηση λίγων μέτρων στα βουνά μπορεί να σημαίνει απώλεια σήματος. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν προς το τελευταίο κομμάτι της ημέρας όταν θα τελειώνει και η μπαταρία και πολλές φορές έχουμε ζήσει την εμπειρία να τελειώνει η μπαταρία κατά την διάρκεια μιας διάσωσης.Θυμηθήκατε να φορτίσετε την μπαταρία σας πριν τον τελευταίο σας περίπατο;

 

Κίνδυνοι οι οποίοι πάντα πρέπει να αποφεύγονται

 • βάραθραπλαγιές με πάγο ή βαρύ, υγρό χιόνι
 • απότομη πλαγιά με γρασίδι (ιδιαίτερα παγωμένο)
 • ασταθή βράχια
 • ρεματιές και χείμαρρους
 • χείμαρροι με δυνατή ροή
 • κορνίζες χιονιού και κορυφές χαντακιών
 • υπέρμετρη φιλοδοξία
 • καθαρή απροσεξία
 • ...
 • ...

κίνδυνοι που μπορούν σας ξαφνιάσουν και από τους οποίους πρέπει να φυλάγεστε

 • αλλαγές καιρού, ομίχλη, σφοδρός άνεμος, βροχή ή χιόνι(πάρτε πρόγνωση καιρού και παρακολουθείτε τον ουρανό)
 • χιόνι στο μονοπάτι (έχετε μαζί κραμπόν και πιολέ, και να ξέρετε να τα χρησιμοποιείτε)
 • υπερβολικό κρύο ή ζέστη (ντύνεστε λογικά και να έχετε επιπλέον μπλούζα(ισοθερμικό)
 • αρχόμενη εξάντληση(αναγνωρίστε τα σημάδια , ξεκουραστείτε και διατηρηθείτε ζεστοί)
 • Ατυχήματα ή ασθένειες (μην πανικοβάλλεστε, αν στείλετε κάποιον για βοήθεια βεβαιωθείτε ότι οι διασώστες γνωρίζουν ακριβώς που θα έρθουν.)
 • πέρασμα χρόνου (βρείτε τον δικό σας ρυθμό, προγραμματίστε τον περίπατο σας, αφιερώστε διπλό χρόνο σε χειμερινές συνθήκες.)

Δεν είναι ντροπή...να γυρίσετε πίσω εάν δεν είστε σίγουροι. Μια ομάδα πρέπει να διοικείται από τις ικανότητες των πιο αδύναμων μελών.

 

Πηγή: MRC

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
IKAR-CISA
International Maritime Rescue Federation
INSARAG
IRO DOGS

Αφιέρωμα:

Η ΕΟΔ στην Ελλάδα

Ενημερωτικά Δελτία

Διαλέξτε μια λίστα για την οποία θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση, εισάγετε το όνομα σας και το email και πατήστε "Εγγραφή"
Σύντομα θα λάβετε email για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Choose Language

Κάντε κλικ για τα Επίπεδα Επιφυλακής & Ετοιμότητας

CURSOR logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα CURSOR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FASTER logo small

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα FASTER της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

INGENIOUS logo small

 

 Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής συμμετέχει στο πρόγραμμα INGENIOUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

blood Donor

Scent EODA

Το Scent είναι ένα τριετές πρόγραμμα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τους επιτρέπει να γίνουν τα «μάτια» των πολιτικών ιθυνόντων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ορίζοντας 2020).

AlertW

112 logo eng

amber banner