Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής και ποίο συγκεκριμένα του τμήματος Διασωστών Υγρού Στοιχείου, ολοκλήρωσαν διήμερη άσκησης Σχολείου Θαλάσσιας Επιβίωσης & Έρευνας και Διάσωσης στην Λίμνη Βουλιαγμένης – Ηραίων στο Λουτράκι 19-20/12/2009.
Στο Εκπαιδευτικό Σχολείο & Άσκηση συμμετείχαν 22 άτομα ενώ ενεργοποιήθηκε και η ομάδα Διοικητικής Μέριμνας που φρόντισε για την πλήρη σίτιση και εφοδιασμό με τρόφιμα και έξτρα εξοπλισμό από τα κεντρικά γραφεία της ομάδος στην Αθήνα, ώστε να προσομοιάζει η Εκπαίδευση και Άσκηση με πραγματικό γεγονός. Συνολικά ενεπλάκησαν 30 άτομα.
Το σενάριο της Εκπαίδευσης – Άσκησης περιελάμβανε
α) Την επιβίωση ναυαγών σε σωσίβια λέμβο life raft χρήση σετ επιβίωσης survival kit χρήση καπνογόνων και βεγγαλικών ημέρας και νύκτας, το σενάριο ολοκληρώθηκε στις 19:30 του Σαββάτου με την ρυμούλκηση της σωσίβιας λέμβου από πλωτό σκάφος στην όχθη της Λίμνης.
β) Την έρευνα και διάσωση ναυαγών από πεζοπόρα τμήματα της Ε.Ο.Δ. Αττικής στις όχθες της Λίμνης ώστε να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και την ασφαλή μεταφορά τους στον καταυλισμό για την περεταίρω προώθηση των τους.
Η όλη Εκπαίδευση και Άσκηση συντονιζόταν από ομάδα διοίκησης & διαχείρισης συμβάντων χρησιμοποιώντας τα ποίο εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα έρευνας και διάσωσης όπως κάμερες νυκτός, ραντάρ, συστήματος Α.P.R.S. Automatic Position Reporting System με χρήση τελευταίας τεχνολογίας V.H.F. Very High Frequencies και G.P.S. Global Position System ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει την θέση των διασωστών για τον καλύτερο συντονισμό τους.
Ο υπεύθυνος του Υγρού Τομέα της Ε.Ο.Δ. Αττικής Δημήτρης Αντζουλής δήλωσε: «Ήταν μια πρόκληση η διοργάνωση της συγκεκριμένης Εκπαίδευσης & Άσκησης, διότι ο δυνατός αέρας που έπνεε στην περιοχή μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλευση της νύκτας από νωρίς απόγευμα μας βοήθησε να μοιάζουν οι συνθήκες με τις πραγματικές ενός Θαλάσσιου Ατυχήματος. Η χρήση της προηγμένης τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν ?πραγματικές συνθήκες μας βοήθησε να εξοικειωθούμε μαζί της και να αναπτύξουμε νέες διαδικασίας και μεθόδους στην έρευνα. Πάντως ήταν πολύ καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας από την Θεωρία στην Πράξη, αλλά και άλλη μια μεγάλη εμπειρία τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά».