ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττική στο παγκοσμιο πρωταθλημα ιστιοπλοϊας AΜΕΑ
IFDS 2009
Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής προσέφεραν άλλη μια φορά εθελοντικό έργο, καλύπτοντας την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Το πρωτάθλημα που ξεκίνησε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στον Φαληρικό όρμο.
Από πλευράς εθελοντών ΕΟΔ Αττικής 20 μέλη συνολικά συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, με τρία πλωτά σκάφη όλες τις μέρες του αγώνα.
Αξίζει να τονιστεί ότι από την οργανωτική επιτροπή ορίστηκε Υπεύθυνος Ασφάλειας του αγώνα ο αντιπρόεδρος της ΕΟΔ Αττικής Παναγιώτης Γέρου, ο οποίος δήλωσε: «Ήταν μια “ήσυχη” από πλευράς περιστατικών διοργάνωση, που οφείλεται αφενός στο πολύ υψηλό επίπεδο των αθλητών, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, γεγονός το οποίο μας δημιουργούσε επιπλέον ευθύνη, αφετέρου στις πολύ σωστές αποφάσεις του υπεύθυνου του αγώνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που συμμετείχαν και προπάντων όσα μέλη διέθεσαν, εθελοντικά, τα σκάφη τους για να καλύψουμε τον αγώνα»
Ο υπεύθυνος του Υγρού Τομέα της ΕΟΔ Αττικής Δημήτρης Αντζουλής δήλωσε: «Ήταν μια πρόκληση η κάλυψη αυτού του αγώνα που διήρκεσε τόσες πολλές ημέρες, με αντίξοες συνθήκες. Η έλλειψη αέρα από τη μια και οι καταιγίδες από την άλλη, δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν όλες οι ιστιοδρομίες. Πάντως ήταν πολύ καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στην πράξη, αλλά και μια μεγάλη εμπειρία τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά».
Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΙστιοπλοΪας ατόμων με Αναπηρία
Φινάλε στο παγκόσμιο με χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για αθλητές με αναπηρία , ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Φάληρο με την Ελλάδα να κατακτά τελικά το χάλκινο μετάλλιο στη κατηγορία SONAR με τους Βασίλη Χριστοφόρου , Αργύρη Νοτάρογλου και Θοδωρή Αλεξά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιστιοπλόοι μας έχασαν την ευκαιρία να κερδίσουν τουλάχιστον το ασημένιο μετάλλιο ,αφού βρίσκονταν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης μετά τους αγώνες του Σαββάτου και όλα πήγαν ανάποδα στη τελευταία 8η κούρσα που τερμάτισαν στην 8η θέση , δίδοντας την ευκαιρία στους Γερμανούς αφενός και στους Ισραηλινούς αφετέρου, να κατακτήσουν το χρυσό και ασημένιο μετάλλιο αντιστοίχως με ελάχιστη διαφορά βαθμών? αλλά εξ αιτίας και της αδικαιολόγητης κίτρινης κάρτας που δέχτηκαν από τους κριτές, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσουν από την αρχή την κούρσα με φυσική συνέπεια να μείνουν πίσω χάνοντας μοναδική ευκαιρία να κατακτήσουν τη 2η θέση.
Ανεξάρτητα με την απώλεια του χρυσού και ασημένιου μεταλλίου, οι Έλληνες ιστιοπλόοι μας έκαναν μεγάλη εμφάνιση σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα κόντρα σε παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες κατακτώντας σε αυτόν τον θεσμό, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας ΑμεΑ, ένα παγκόσμιο μετάλλιο. Παράλληλα, η χώρα μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αυτό το τόσο ενδιαφέρον πρωτάθλημα και οι διοργανωτές απέσπασαν τα συγχαρητήρια των ξένων αποστολών.
Πρωταθλητές κόσμου αναδείχτηκαν οι Γερμανοί Jens Kroker-Robert Prem- Siggy Mainka με 21 βαθμούς ποινής. Το ασημένιο μετάλλιο πήραν οι Ισραηλινοί Kohen Dror-Efrati Arnon-Ben Vexler με 23 β.
Στη κατηγορία 2,4 mp το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Ολλανδός Thery Schmitter με β. 15 ,το ασημένιο ο Γερμανός Heiko Kroeger με 24 β και το χάλκινο η Αγγλίδα Helena Lukas με 28 β. Οι έλληνες ιστιοπλόοι πήραν τις εξής θέσεις : 11ος Γ. Δεληκούρας, , 19ος ,Ν. Ευσταθιάδης ,20ος, Ν.Πατεράκης, 27ος Κ. Τσατσάκης.
Στη κατηγορία SKUD-18, πρωταθλητές κόσμου αναδείχτηκαν οι Άγγλοι Rick Ham-Nikki Birrel με 12 βαθμούς ποινής.
Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διοργανώσε από τις 11 έως τις 19 Οκτωβρίου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη Μαρίνα ΔΕΛΤΑ Φαλήρου, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για αθλητές με αναπηρία και για τις τρεις παραολυμπιακές κατηγορίες σκαφών(μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σκάφη), αγώνα υψηλού επιπέδου, στον οποίο συμμετειχαν αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο.
Η συμμετοχή ητανι μαζική, αφού τα 8 τελευταία χρόνια η ιστιοπλοΐα για αθλητές με αναπηρία έχει μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνον παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει ήδη συμμετάσχει σε 2 Παραολυμπιάδες (Αθήνα, Πεκίνο), συμμετοχή που απέφερε 4 Έλληνες παραολυμπιονίκες (Χριστοφόρου, Πατεράκης, Δεληκούρας, Αλεξάς).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις έως τώρα δηλωσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας για ιστιοπλοΐα αναπήρων αθλητών (IFDS), στη διοργάνωση εχουν λαβει μέρος περισσότεροι από 80 αθλητές και αθλήτριες και 100 προπονητές, παράγοντες και συνοδούς από 25 χώρες.
Η ΕΟΔ Αττικής με τον τομέα υγρού στοιχείου συνεβάλε στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα καλύπτοντας διασωστικά τις κούρσες που θα διεξαχθηκαν. Οι εθελοντές επανδρώσαν τα σωστικά σκάφη και ηταν έτοιμοι να παρέχουν βοήθεια στην περίπτωση που απαιτηθεί.
Είναι άλλη μια μεγάλη εκδήλωση που στηρίξε η ΕΟΔ Αττικής.
Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, η ασφάλεια παίζει πρωταρχικό ρόλο και αποτελεί βασική συνιστώσα της διεξαγωγής του. Για αυτό και ο ρόλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής είναι πολύ σημαντικός.