Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές – Automated External Difibrilator (AED) ,
είναι εκλεπτυσμένες, αυτοματοποιημένες και αξιόπιστες συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν φωνητικές και οπτικές οδηγίες για να καθοδηγούν τους ανειδίκευτους διασώστες και τους επαγγελματίες υγείας με στόχο την προσπάθεια ασφαλούς απινίδωσης σε θύματα με καρδιακή ανακοπή.
Οι AED έχουν περιγραφεί ως «..το σπουδαιότερο, μετά από την εμφάνιση της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), επίτευγμα στη θεραπεία της καρδιακής ανακοπής από κοιλιακή μαρμαρυγή .»
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά, τη χωρητικότητα των μπαταριών και το λογισμικό για την ανάλυση των καρδιακών αρρυθμιών, έχουν επιτρέψει την παραγωγή σχετικά φθηνών, αξιόπιστων και εύκολων στη χρήση, φορητών απινιδωτών.
Αναλυτικότερα, είναι μία συσκευή βάρους περί τα δύο κιλά που έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να χορηγήσει εάν είναι απαραίτητο απινίδωση (ηλεκτρικό ρεύμα με συγκεκριμένη κυμματομορφή) σε θύμα καρδιακής ανακοπής.
Λόγω του ηλεκτρονικού υπολογιστή που περιέχει είναι σχεδόν αδύνατον να χορηγήσει απινίδωση σε ασθενή που δε χρειάζεται (ειδικότητα διάγνωσης απινιδώσιμου καρδιακού ρυθμού σχεδόν 100%) και έτσι ο χρήστης δε χρειάζεται να είναι ιατρός.
Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια απινίδωσης είναι η μοναδική και σημαντικότερη θεραπεία της καρδιακής ανακοπής από κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία. Για κάθε λεπτό που χάνεται χωρίς αντιμετώπιση (απινίδωση) η επιβίωση μειώνεται κατά 7 – 10%, ενώ με τη χρήση του AED μπορούν να σωθούν περισσότεροι από 30% όσων έχουν υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Γι’ αυτό το λόγο και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (ERC Guidelines 2005) για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση προτείνουν ανάμεσα στα άλλα ότι, Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής πρέπει να διατίθεται όταν δε μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας σε λιγότερο από 5 λεπτά .
Ήδη στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές.