Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με την πολυετή εμπειρία της έχει διαπιστώσει την αναγκαιότητα παροχής Πρώτων Βοηθειών τα πρώτα λεπτά του συμβάντος. Όλες οι διεθνείς και εθνικές Οργανώσεις και Οργανισμοί επιβεβαιώνουν την απόλυτη ανάγκη να υπάρχει επαρκής αριθμός εκπαιδευμένων στις Πρώτες Βοήθειες.
Στατιστικές μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέδειξαν ότι η ισόβια πιθανότητα ενός ατόμου να πεθάνει από ατύχημα το 2002 ήταν 1 στις 23, ενώ οι συνολικοί θάνατοι από απόφραξη του αεραγωγού ανήλθαν στους 2.940 (πηγές: National Center for Health Statistics and U.S. Census Bureau. April 11, 2005).
Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στην οικία των θυμάτων (2.8 εκατομμύρια ατυχήματα το 1999), στοιχείο που υποδηλώνει ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ένα θανατηφόρο ατύχημα στο σπίτι παρά να κερδίσουμε το λαχείο! Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να βοηθήσουμε κάποιον που ξέρουμε παρά έναν άγνωστο.
Χρειάζονται μόλις τρία με τέσσερα λεπτά για να πεθάνει ένας άνθρωπος από απόφραξη του αεραγωγού ενώ χρειάζονται περισσότερα από οκτώ λεπτά για να καταφθάσει ένα ασθενοφόρο (στοιχεία από Η.Π.Α.). Από την άλλη χρειάζονται λιγότερα από τρία λεπτά για να ανοίξουμε έναν φραγμένο αεραγωγό και να διατηρήσουμε έναν άνθρωπο στη ζωή μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Η παροχή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης τα πρώτα 3-5 λεπτά του συμβάντος διπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης (European Resuscitation Council). Εντούτοις, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες παροχή ΚΑΡΠΑ από κάποιον παρευρισκόμενο εκτελείται σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Πολιτεία με το Π.Δ. 17/96 (18-1-1996, κεφ.Β, αρθρο 4, παραγρ. 1) εναρμονιζόμενη με τις οδηγίες της Ε.Ε. ορίζει ως υποχρέωση των εργοδοτών την οργάνωση σε κάθε επιχείρηση των Πρώτων Βοηθειών και την εκπαίδευση αριθμού εργαζομένων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών.
(Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παροχή Πρώτων Βοηθειών στον εργασιακό χώρο από το Health & Safety Executive)
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής εκπροσωπεί το διεθνή οργανισμό EMP (EMERGENCY MEDICAL PLANNING) διαμέσου του οποίου πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με: ΚΑΡΠΑ (CPR) – Βασικές Πρώτες Βοήθειες (BLS) – Παροχή Οξυγόνου και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) – Παιδιατρικό.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας, έγκριση από το H.S.E, έγκριση από την Ε.Ε. και είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Eυρωπαϊκής Ένωσης (ERC Guidelines 2000), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, επίσης είναι σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), ενώ ο Οργανισμός EMP διαθέτει Πιστοποιητικό Ποιότητας ISO 9002.