Η ΕΟΔ Αττικής για την επίτευξη των επιχειρησιακών της αναγκών εχει χωρίσει την επιχειρησιακή της δράση σε 3 μεγαλους τομείς ανάλογα με το πεδίο.
- Χερσαίος Τομέας (μη αστικό περιβάλλον, δασικό, ημιορεινό, ορεινό πεδίο)
- Τομέας Υγρού Στοιχείου (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, πλυμμήρες)
- Τομέας Αντιμετώπισης Καταστροφών (φυσικές, τεχνολογικές, ανθρωπογενείς)
Χερσαίος Τομέας
Οι ορεινοί όγκοι, τα φαράγγια και τα σπήλαια μπορούν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, ταυτόχρονα όμως εγκυμονούν κινδύνους που μπορεί να καταλήξουν μέχρι και σε απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχύτητα επέμβασης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ενημερωνόμαστε και προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στη δράση μας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους έρευνας. Στον εκσυγχρονισμό αυτό βοηθούν οι αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικό χαρτογράφησης, συσκευές GPS, κινητά τηλέφωνα, ασύρματοι είναι μόνο ένα δείγμα των μέσων που τίθενται στην υπηρεσία της διάσωσης.
Ιδιαίτερο απαιτητικό είναι το «Κάθετο» πεδίο (σημεία δηλαδή με πολύ μεγάλη κλίση) όπου απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές και εξοπλισμός, ασφαλείς και αποτελεσματικές αγκυρώσεις στο οποίο τα μέλη της ομάδας έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.
Τομέας Υγρού Στοιχείου
Κύριος τομέας δράσης είναι η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια. Στελεχώνεται από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης. Συνεργαζόμαστε στενά με τις λιμενικές αρχές όσο και με την Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Στελεχώνεται από διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.
Έμπειροι δύτες της ομάδας μπορούν να συμβάλλουν στην έρευνα κάτω από την επιφάνεια του νερού με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού. Όλα τα μέλη, μετά από εκπαίδευση, μπορούν να συμμετέχουν σε παράκτια έρευνα, δηλαδή στην προσπάθεια εντοπισμού ατόμων κατά μήκος των ακτογραμμών, και σε έρευνα επιφανείας, Ειτε με πλωτα μεσα ερευνοντας περιοχες, ειτε «χτενίζοντας» μια περιοχή στην επιφάνεια του νερού, κοιτώντας προς το βυθό, σε μικρός βάθος, ή δρώντας βοηθητικά στην ομάδα υποβρύχιας έρευνας. Τα μέλη της ειδικότητας υποβρύχιας έρευνας και διάσωσης είναι πιστοποιημένα ως Δύτες Δημόσιας Ασφάλειας (Public Safety Diver – PADI) , Instructor (SSI – PADI), Master Diver (PADI – SSI) και Rescue Diver(SSI- PADI).
Η ομάδα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως πλεούμενα, καταδυτικά σετ, εξοπλισμό ασφαλείας και σήμανσης.
Τομέας ΜΕΦK
Τομέας μεγάλης έκτασης φυσικών καταστροφών
Ο άνθρωπος όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είναι συχνά παραμένει ανήμπορος μπροστά στην καταστροφική μανία της φύσης. Η ομάδα ρίχνει το βάρος της στην αντιμετώπιση των συνεπειών που έπονται σεισμών και πλημμύρων, φαινόμενα που συνιστούν το συχνότερο καταστροφικό «ρεπερτόριο» στη χώρα μας.
Συμμετέχουμε σε ασκήσεις που διοργανώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σενάρια απεγκλωβισμών από κτίρια που έχουν υποχωρήσει. Στην κατεδάφιση των κτιρίων συμμετέχουν μηχανικοί ώστε ο χώρος της άσκησης να προσομοιάζει πραγματικό περιστατικό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί δεσμοί συνεργασίας με τη γειτονική μας Τουρκία, καθώς οι γειτονικές χώρες είναι αυτές που μπορούν ταχύτερα να επέμβουν σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης. Επειδή, σε τέτοιο είδους πολυπολιτισμικές ομάδες η διαφορετική μεθοδολογία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα, ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις τελευταίες οδηγίες της INSARAG, του διεθνούς οργανισμού που προτείνει διαδικασίες συντονισμού και κοινούς κώδικες επικοινωνίας για την αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης έκτασης.
Ο εξοπλισμός και σε αυτό το πεδίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τρυπάνια, κομπρεσέρ, γεννήτριες, προβολείς είναι ένα ελάχιστο δείγμα.
Η ομάδας μας είναι και γίνεται συνεχώς πιο ενεργή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες μεγάλων καταστροφών. Τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν ανακούφιση σε όσους έχουν δει την περιουσία τους ή ακόμα χειρότερα αγαπημένα τους πρόσωπα να χάνονται «εν μία νυκτί».
Tracking Dog-Σκύλος Ιχνηλάτης
Ο σκύλος αυτής της ειδικότητας ερευνά για συγκεκριμένο αγνοούμενο άτομο, του οποίου η χαρακτηριστική οσμή έχει δοθεί στο σκύλο από ένα ρούχο, ένα παπούτσι ή άλλο αντικείμενο που φέρει την μυρωδιά του. Ο σκύλος θα ξεχωρίσει αυτήν την οσμή και μόνο, έστω κι αν υπάρχουν πολλές άλλες και θα την ακολουθήσει σε όλη την διαδρομή που κάλυψε ο αγνοούμενος, μέχρι τον τελικό εντοπισμό του. Η έρευνα με σκύλο Ιχνηλάτη διενεργείται νύχτα ή μέρα και με όλες τις καιρικές συνθήκες, εξαιρουμένης της χιονόπτωσης άνω των 40 εκατοστών και της παρατεταμένης καταιγίδας. Η παλαιότητα των ιχνών δεν πρέπει να ξεπερνάει τις πέντε ημέρες το πολύ.
Disaster Dog-Σκύλος Μαζικών Καταστροφών ή Ερειπίων
Αυτός ο σκύλος ερευνά για ενδείξεις ζωής σε κατακρημνισμένα κτήρια ή φερτά υλικά και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παγιδευμένων επιζώντων από καταστροφικό σεισμό, από κατολίσθηση και από χιονοστιβάδα. Ευνοήτως η έρευνα αυτή πρέπει να διεξάγεται το ταχύτερο δυνατό μετά την καταστροφή, επειδή ο χρόνος κυλάει σε βάρος των πιθανών επιζώντων. Η μέθοδος, η τεχνοτροπία και το σύστημα Αγωγής των σκύλων που παρέχονται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ε.Ο.Δ.Α., συνάδουν απόλυτα με τα πλέον σύγχρονα αντίστοιχά τους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα οι κυνοφιλικές μας ομάδες να μπορούν να συνεπιχειρούν με τις αντίστοιχές τους άλλων χωρών.
Τέλος και εκ του περιττού αναφέρουμε ότι οι σκύλοι καθ? όλη την διάρκεια της αγωγής τους δεν δέχονται κανενός είδους βία ή κακομεταχείριση και αντιμετωπίζονται από τους χειριστές τους με σεβασμό και αγάπη.
Πρώτες Βοήθειες
Η γνώση Πρώτων Βοηθειών για τα μέλη των διασωστικών ομάδων αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα απαραίτητο και αναγκαίο προσόν. Στη βάση αυτής της λογικής, κρίνεται απαραίτητο σε ένα πρώτο στάδιο όλα τα μέλη της ΕΟΔ Αττικής να έχουν την κατάλληλη και επαρκή γνώση της παροχής των Πρώτων Βοηθειών και σε ένα δεύτερο στάδιο αρκετά μέλη να έχουν γνώση της Εξειδικευμένης Προνοσοκομειακής Βοήθειας και Υποστήριξης της Ζωής του θύματος.
Στην ΕΟΔ Αττικής όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως του/των τομέα/τομέων που θα ακολουθήσουν και του ρόλου τους μέσα στην ομάδα, εκπαιδεύονται ΚΑΙ πιστοποιούνται στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση {ΚΑΡΠΑ} και Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή {ΑΕΑ}), εκπαίδευση και πιστοποίηση από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς American Heart Association ή Emergency First Response ή European Resuscitation Council. Το επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης είναι οι Προχωρημένες Πρώτες Βοήθειες ειδικά για Πάροχους Υγείας (Basic Life Support for Healthcare Providers ® – American Heart Association), όπου τα μέλη εκπαιδεύονται στις Πρώτες Βοήθειας σε επίπεδο ομάδας δύο (2) διασωστών. Επίπλέον μπορούν να εκπαιδευτούν και πιστοποιηθούν ως Παροχείς Οξυγόνου Ανάγκης (Oxygen Provider ® -Emergency Care and Safety Institute)
Από το σημείο αυτό και μετά όσοι επιθυμούν να ενταχθούν και στην Ομάδα Πρώτων Βοηθειών της ΕΟΔ Αττικής ακολουθούν εκπαίδευση στις Εξειδικευμένες Πρώτες Βοήθειες στο ύπαιθρο (Wilderness Advanced First Aid®- Emergency Care and Safety Institute) και στη συνέχεια παρακολουθούν και λαμβάνουν πιστοποίηση στο διεθνές πρόγραμμα Προνοσοκομειακής Φροντίδας Τραύματος και Υποστήριξης Ζωής για Πρώτους Ανταποκριτές (PreHospital Trauma Life Support for First Responders- National Association of Emergency Medical Technicians) και οι επαγγελματίες υγείας (Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου, Νοσηλευτές και Ιατροι ) πιστοποίηση στο PreHospital Trauma Life Support – PHTLS® – National Association of Emergency Medical Technicians) και Advanced Trauma Life Support – ATLS® – American College of Surgeons)
Επειδή η συνεχής πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, στην ορεινή ιατρική και στην αντιμετώπιση πολυτραυματία κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική, ακολουθείται συνεχιζόμενη εκπαίδευση για τα μέλη της ομάδας μας. Αυτό επιτυγχάνεται με ενημερωτικές συναντήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια (πχ Casualty Care in Mountain Rescue), πρακτική εξάσκηση (σε ΤΕΠ Νοσοκομείων αλλά και στο ορεινό, θαλάσσιο και αστικό πεδίο) καθώς και με συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια ιατρικής (π.χ. ICAR-CISA) .
Βασικό για το διασώστη είναι απόκτηση γνώσης στην αντιμετώπιση και πρόληψη της Μετατραυματικής Διαταραχής Άγχους μετά από κάποια επιχείρηση. Για το λόγο αυτό, όλοι οι διασώστες της ομάδας παίρνουν μέρος σε συνεδρίες εκπαίδευσης ψυχολογίας θύματος από ψυχολόγο ιατρό.
Όλες οι πιστοποιήσεις, ενημερώσεις, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια που διοργανώνονται στην ΕΟΔ Αττικής και στα μέλη της γίνονται από μέλη και γιατρούς της ομάδας ,οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Πρώτων και Εξειδικευμένων Πρώτων Βοηθειών και εκπροσωπούν τους διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης στις Πρώτες Βοήθειες (AHA, ΕΜR, ASHI, NAEMT).
Για να επιτευχθεί το καλύτερο/ μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, η ΕΟΔ Αττικής προσπαθεί να διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον εξοπλισμό των πρώτων βοηθειών (φαρμακεία, φορεία, συσκευές) και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της.